III. Lovas Világtalálkozó

III. Lovas Világtalálkozó A hét végén rendezik Szarvason a III. Lovas Világtalálkozó programjait. Az Erzsébet- ligeti Sportpályán húsz nemzet hatszáz lova és lovasa mutatkozik be a négy nap folyamán. A rendezvényre ötévenként kerül sor. Az elsőnek Kecskemét, a másodiknak Szilvásvárad adott otthont.

A lovas világtalálkozókon a megyék bandériumai is bemutatkoznak. Csongrád megyét a ruzsai lóesküvő, a hódmezővásárhelyi karusszel, fábiánsebestyéni csikósok képviselték. A szentesi Szilvási Zsuzsa tanítványai a pesterzsébeti Makai pónilovas egyesület műsorában mutatkoztak be. Képünkön a Hódmezővásárhelyi Kéktó hölgyei a négy elemet, víz, levegő, tűz, föld személyesítik meg.

III. Lovas Világtalálkozó

Hatalmas sikere volt a magyar western-lovasoknak, akik a Vadnyugat megelevenítéséhez amerikai tanítómesterektől kaptak segítséget. Az önként vállalkozó gyerekek közül néhányat elkapott a lasszó, amit az igazi vadnyugati hősök az állatok kordában tartására használtak.

lo37.jpg

A II. Huszárezred zenekara Franciaországból érkezett.

III. Lovas Világtalálkozó

Az ilyen eseményeken elmaradhatatlan elem a fogatok felvonulása.

III. Lovas Világtalálkozó

Ezután csikósok bemutatója következett. Fontos különbség van a viseletben: a kék ruházat a Hortobágyra, míg a fehér az Alföldre volt jellemző.

III. Lovas Világtalálkozó

Azonban egyformán jól tudtak, és tudnak bánni a lovakkal. A jószág könnyedén engedelmeskedik, eltűri a kutyaülést, lefektetést, és hogy a gazdája felálljon a hátára. S közben forgatja az általa készített (font és faragott) karikás ostort.

III. Lovas VilágtalálkozóA napok különlegessége a Kozák bemutató. A kozák szívósfajta, és jó katona. Képet csak messziről készíthettünk, a veszélyes forgások és nagy sebesség miatt senkit sem engedtek a pálya közelébe. Az életveszélyes produkciók bármelyikében a legapróbb hiba a lovas halálához vezet.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.