Márton-napi libaleves
Hozzávalók 6 személyre: libaaprólék, (nyaka, zúzája, szárnya, szíve és mája) 2 nagy sárgarépa, 1/2 közepes zeller, ½ fej kis hagyma, 1 csomó petrezselyem, só, bors, egész bors, 6-7 evõkanál tejszín, 10 dkg. zsemlemorzsa, 2 tojás, reszelt szerecsendió, 13 dkg. vaj, 1 púpos kanál liszt.
Gombóc:
A zsemlemorzsát egy tálba tesszük és a tojásokkal, sóval, borssal, a reszelt szerecsendióval, az olvasztott vajjal, a tejszínnel és az apróra vágott petrezselyemmel jól összekeverjük (ha a tészta túl lágy, tegyünk hozzá még zsemlemorzsát) és legalább 1 órán át hagyjuk pihenni, majd ebbõl a masszából kis gombócokat formálunk.
Libaleves:
A libaaprólékot megtisztítjuk és megmossuk, a répát és a zellert szintén megtisztítjuk és megmossuk, a fél hagymát megtisztítjuk, a petrezselymet megmossuk, minden hozzávalót – a mája kivételével – kb. 2 liter hideg vízben feltesszük fõni. Mikor félpuhára fõtt, akkor tesszük bele a májat, és most már puhára fõzzük az egészet. A libaaprólékot és a zöldséget kiveszszük a levesbõl, az aprólékot feldaraboljuk, a zöldséget kockára vágjuk, a levest leszûrjük, az elõkészített gombócokat, 10-12 percig fõzzük. Közben a vajból és lisztbõl világos rántást készítünk, kevés hideg vízzel felöntjük, és besûrítjük vele a levest.
Tálalás elõtt még feljavítjuk 2 evõkanál tejszínnel, és megszórjuk az apróra vágott petrezselyemmel. Ez a régi hagyomány szerint készült libaleves valódi különlegesség a levesek között.
Jó étvágyat kívánunk hozzá.
Szakács Vendel