Derekegyház küzdelmes éve

Szabó István Derekegyház polgármestereKÖZÖSSÉGI TÉR AZ ÓVODÁBÓL
Derekegyház polgármesterével, Szabó Istvánnal a községben idén végrehajtható fejlesztésekről beszélgettünk. Közben az is kiderült, hogy a kialakult nehéz helyzet ellenére idén sem maradnak el a falunapi programok.

– Mennyire tekinti stabil helyzetben lévőnek a községet? Vagyis idén milyen beruházásokra tudnak költeni Derekegyházán? – tudakoltuk elsőként a polgármestertől.

– Az igazat megvallva a legfontosabb célunk az idén a község intézményi működésének megtartása. Jelentős mérvű fejlesztésre így nem telik. Sajnos a forráshiányos településeknek járó támogatástól egyszerűen azért estünk el, mert néhány mutatónkat képtelenség a pályázathoz igazítani. Emiatt jelentős pénzöszszegeket veszítünk.

– Milyen pályázatok tudják mégis segíteni önöket?

– Intézményi technikai korszerzősítésre nyertünk pénzt a területfejlesztési tanácstól, amelyből az óvoda épület konyhájának HACCP követelmények szerinti átalakítását finanszírozzuk. Másrészt új közösségi teret alakítunk ki a megüresedett óvoda épületből, vagyis a művelődési házunk funkcióit ide viszszük át. Ez az épület sokkal inkább megfelelő, a művelődési ház épületével szemben. Vizesblokkal felszerelt, világos, karbantartott. A szórakozás, hasznos időtöltés eszközeivel szereljük fel a létesítményt.

– Pályázunk továbbá a főutunk forgalomcsillapítása érdekében. Az engedélyes tervek négy forgalom elterelő sziget kialakítására megvannak. Ide tartozik meg két zebra, és a temetőnél parkolóhelyek létesítése.

– Mi lesz a sorsa a művelődési háznak?

– Munkahelyteremtés szándékával szeretnénk átalakítani. Ez egy komoly, több millió forintot követelő beruházás, amelyhez partnert, befektetőt keresünk.

– Milyen lehetőséget lát községük számára a többcélú kistérségi társulásban?

– Az önként vállalt kezdeményezések körében két pályázatunk van folyamatban. Az egyik a széles sávú internet hozzáférhetőség  kialakí-tását szolgálhatná, a másik pedig egy szerves hulladék feldolgozó telep  létesítését célozza meg.

– Idén is lesznek falunapi programok. Mit árulna el a rendezvényről előzetesen?

– Az idei falunapi programok többsége július 2-3-án lesz  községünkben. Azonban csütörtökön már  kiállítással kezdünk, amely helyi alkotók, képzőművészeti és népművészeti munkáiból készülő válogatás, és szombaton estig lehet majd megtekinteni. Sportrendezvények és színpadi műsorok váltják majd egymást. Szombaton egy  mini dalkör találkozónak adunk otthont. Este tánccal, zenével, sztárvendéggel és tűzijátékkal várunk mindenkit. A sztárvendég kilétét még nem árulnám el. Vasárnap az erdei lőtéren indulnak a programok: koronglövő verseny, lovagi torna, főzőverseny egyaránt szerepel majd a programban.

Várjuk szeretettel a szomszédos települések lakóit is a falunapi rendezvényekre.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.