Szentesi töltött tyúk
Hozzávalók 4 személyre, leveshez: 1 tanyasi tyúk egészben hagyva, aprólékkal együtt, 3 db sárgarépa, 2 db fehérrépa, 1 db kisebb zellergumó, 1 db zöldpaprika, 1 db paradicsom, 1 db karfiol rózsa, 1 db vöröshagyma, 3 db tyúkhúsleves kocka, 1 csomag petrezselyem zöld, 20 dkg csigatészta (8 tojásos), ízlés szerint só, egész bors, ételízesítõ.
Töltelékhez: 5 db zsemle (szikkadt), 6 tojás, 2 cs. petrezselyem, 3 ek zsír, 25 dkg csirkemáj, õrölt bors, só (ízlés szerint).
Elkészítés: Az egész tyúkot annyi vízben, hogy ellepje, az aprólékkal együtt lassú tûzön fõzzük. Idõnként a habját leszedjük, majd hozzáadjuk a zöldségeket. Nem teljesen fõzzük puhára, majd kivesszük a levesbõl. A zöldségeket és az aprólékot készre fõzzük, végül leszûrjük. A csigatésztát sós vízben kifõzzük.
Az apró kockára vágott zsemlét zsíron állandó kavarás mellett megszárítjuk. A csirkemájat megfõzzük, csíkokra elszeljük. A tojásokat keményre fõzzük, kockázzuk.
A pirított zsemlekockákra 2-3 merõkanál levest szedünk, majd a májat és a tojást belekavarjuk. Borsozzuk, sózzuk, végül a két csomag apróra vágott petrezselyem zöldet hozzáadjuk, óvatosan összekavarjuk.
A tyúkot sertészsírral kívül-belül megkenjük, sózzuk, majd csípõs Piros Arannyal is átkenjük, hogy szép színe legyen.
A töltelékkel a tyúkot lazán megtöltjük és kizsírozott edénybe helyezzük. A kimaradt tölteléket a tyúk mellé rakjuk és elõmelegített sütõben kb. 40-45 percig pirosra sütjük.
Tálalási ajánlat: Tyúkhúsleves aprólékkal, csigatésztával. Töltött tyúk finomkörettel és õszibarack befõtt. Én fõképpen húsvétkor készítem, nagyon jó étvágyat hozzá!
Halász Sz. Sándor
Szentes, Koszta J. u.
Az Ön kedvenc receptjét is várjuk, s ha olvasta e rovatban, támogatónk jóvoltából honoráljuk.