Hatalmas hangulat városszerte

TÁNCOS HÉTVÉGE SZENTESEN
A Sankt Augustin-i Zeneiskola Ifjúsági Szimfonikus Zenekarát és szentesi szállásadóikat május 26-án este a Móricz Zsigmond Művelődési Házba várta a Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola tánc és néptánc tanszaka.

Csiszár György igazgatóhelyettes a vendégek üdvözlése után bemutatta Bajominé Varga Erzsébet, Hankó Györgyné, Kádár Virág tánc-, valamint Mélykútiné Németh Kornélia és Balla Tibor népzene tanárokat.

Az est a gyermek citerazenekar népdalcsokraival kezdődött, majd a Zöldág táncosainak Cigándi gyermekjátékaival folytatódott, amelyeket a 12-16 éves német muzsikusok nagy tapssal jutalmaztak.

Ezután kezdődött a táncház Balla Tibor tekerő és Mélykútiné Nelli citerajátékára. Hankó Györgyné hívására a közönség nem kérette magát. Hamarosan két hatalmas körben táncolta mindenki a dél-alföldi lassú csárdás lépéseit a jó muzsikára. Majd Dóczi Zoltán és Burkus Fruzsina bécsi keringő formációja következett. A méltán megérdemelt taps után mindenki hamarosan  megtanult egy country táncot, amit nemre, nemzetiségre és korra tekintet nélkül aztán önfeledten járt.

A szünet után mezőföldi táncokkal szerepelt Zimán JózsefSajtós Viviennel és Zimán László  – Szabó Krisztinával. Bemutatójuk alatt a közönség a Galiba zenekar muzsikáját ütemes tapssal kísérte. Az eddig is jó hangulatot egy újabb táncház növelte. A dudálás dallamaira a két hatalmas körben táncolók több motívumot is elsajátítottak, majd az ugrós zenékre párban és csillag alakban is táncoltak. A mulatság  majd 22 óráig tartott.

A szegvári Toppantó Néptánc Együttest láthatta május 28-án kora délután a Szentes Városi DAMO Gyermeknap közönsége. A táncosok a Szent Iván napjához kapcsolódó tűzugrást megjelenítő koreográfiát, majd a bodrogközi csárdásokat példamutatóan szépen, őszintén énekelték, tánácolták, a tűző napsütés ellenére gyönyörű Zobor vidéki népviseletükben. Vezetőjük és  néptánc pedagógusok, Magyar Imre, azonban nem csak rájuk lehetett  ezen a napon büszke, hanem a DAMO-ba járó, nála néptáncoló 1-4. osztályos gyerekekre is. Mindannyian örömmel és nagy igyekezettel mutatták be azt, amit a magyar néptánc ugrós motívumaiból és népdalaiból megtanultak.

Május 28-án 16 órától tartotta a 10 éves gálaműsorát a „Rock and Roll“ tánccsoport, valamint a Classic Alapfokú Művészeti Iskola vizsgaelőadását Szentesen a Művelődési és Ifjúsági Házban láthattuk sokan. A 12-18 év közötti táncosok családias körben a szünet előtti első részben nyolc, míg a szünet utáni második részben 10 koreográfiát mutattak be nagyon ízléses, változatos táncruháikban. Műsorukban volt bécsi, ill. angol keringő, cha-cha-cha, mambó, lindi hop, cseh polka, rumba, samba, rock and roll formáció. A revütáncaik között kalapos, esernyős, labdás, kéményseprős és fátyoltánc szerepelt. A Rómeó és Júlia musical népszerű slágerére készült táncukhoz mindannyian énekeltek is. A táncaik között Lakos Ferencné táncpedagógusuk sok-sok szépet és jót mondott el róluk. „Ez a jó csapat 10 év óta van együtt. Azért is szerepelnek ilyen szépen, mert elsősorban maguknak táncolnak.“ A bemutatók után minden támogatójuknak megköszönte eddig nyújtott segítségüket, majd bejelentette, hogy a szünet utáni disco 22 óráig tart.

Jó csapat az övék is! Vagy a tánc teszi őket is azzá? Mindenesetre a rendezvények résztvevői remekül szórakoztak.

P. M.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.