Szegváron a testület

Szegvár Nagyközség Önkormányzat Képviselõ-testülete március 10-én tartotta ülését, amikor többek között az ez évi költségvetésrõl is szavaztak. A költségvetés tervezése során elsõdleges volt az önkormányzat intézményeinek fenntartása, ezért a döntést hosszas egyeztetések és viták elõzték meg.

Szegvár önkormányzata 2011-ben 1,092 milliárd forint kiadással számol mintegy 145 milliós hiány mellett. A felhalmozási kiadás és bevétel közötti különbséget felhalmozási hitelként tervezik mintegy 81 millió forint összegben, míg a mûködési célú hitel összege 64,5 millió forint.
A képviselõk ezen a napon hagyták jóvá a települési belvízkárok vis maior alapra történõ bejelentését.

PROJEKTZÁRÓ FÁBIÁNBAN

Február végén a Fábiánsebestyéni Általános Iskolában – nagy érdeklõdés mellett – projektzáró rendezvényen mutatták be a megvalósult informatikai fejlesztés eredményeit (képen). 
Az “IKT fejlesztések az “Új esélyhez”  – Infokom-munikációs infrastruktúra fejlesztés az Arany János Általános Mûvelõdési Központban c. TIOP pályázat megvalósítása tavaly júliusban kezdõdött és ez év februárjában fejezõdött be. A fejlesztés megvalósítását segítõ pályázat 100%-ban támogatott, az Európai Unió által biztosított forrás 13.716.904 Ft, amelybõl 17 db korszerû multimédiás számítógép, 6 db tantermi csomag, 1 alkalmazás szerver és szoftver, ill. 1 db WIFI csomag beszerzése történt meg. Az Árpádhalmi Általános Iskola részére vásároltak további 2 korszerû multimédiás számítógépet, 2 tantermi csomagot, 1 szavazócsomagot és 1 WIFI csomagot.
Az eszközök szállítása – közbeszerzési eljárás után – decemberben történt. Az általános iskolákat internet hozzáférési képességgel rendelkezõ interaktív prezentációs eszközökkel szerelték fel. A pedagógusok az Informatika- Számítástechnika Tanárok Egyesülete által tartott felhasználói képzés keretében sajátították el az eszközök tanórai alkalmazásának  lehetõségeit.

FOGYUNK SZENTESEN

Városunk állandó lakosainak száma 2010. január elsején már csak 29.610 fõ volt. Az ütemes csökkenés megmutatkozik a születések számának csökkenésében, valamint a halálozási adatok növekedésében is. 2010-ben 210 szentesi újszülött látta meg a napvilágot, az elhunytak száma azonban 374 fõ volt. 2009 évhez képest a két adat közötti olló tovább nõtt 108 -ról 164-re. Ha a lakosság korösszetételét nézzük, az aktív korúak aránya évrõl-évre stagnál, még ha a 60 év felettiek száma ütemesen nõ is. Mind a gyermekkorúak, mind az aktív korúak folyamatosan kevesebben vannak. 2000 évhez képest a gyermekkorúak száma mintegy 1500 fõvel, az aktív korúaké 1665 fõvel csökkent. A 60 éven felüliek száma viszont 615 fõvel növekedett.

MŰSZAKI ESZKÖZÖK VAS KERÉKEN

Vasúti rakodás módszertani foglalkozás volt a MH 37. II. Rákóczi Ferenc Mûszaki Ezrednél március elején. A két napos kiképzési foglalkozás elsõ napján az elméleti alapokkal ismerkedhetett a kijelölt állomány. Elsajátították a vasúti rakodás, szállítás során alkalmazandó munka- és balesetvédelmi rendszabályokat, míg a második napon az elõzõ napi elméleti tudást a gyakorlatban is alkalmazták. Az ezred fõbb technikai eszközei mind felsorakoztak a feladat végrehajtására. Az ismeretek évenkénti felelevenítése mellett fontos az alegységekhez került új gépkezelõi állomány kiképzése a vagonírozási feladatok pontos és precíz elvégzéséhez.

KERTÉSZ LEHET BÁRKI

Mit és hogyan a kiskertbe? címmel január 27-tõl minden második csütörtökön 17 – 19 óra között a kertészkedésrõl szerveznek elõadásokat és tapasztalatcserét Szentesen a Dózsa-ház Közösségi terében. A beszélgetéseken a hagyományos kiskertmûvelésben jártas szakemberek illetve kiskerttulajdonosok adnak tanácsot mindazoknak, akik érdeklõdnek a kertészkedés bármely formája iránt.

GYERMEKRAJZOK SZLOVÁKIÁBAN

A Mosolygósabb Régióért Egyesület az idén is közremûködött a Rimaszombati Csemadok Területi Választmánya által meghirdetett Ferenczy Ist-ván Képzõmûvészeti és Irodalmi Versenyben. A szentesi régiót 38 kisdiák képviselte rajzaival Szlovákiában. A tanulók két témában, kedvenc kirándulóhelyükrõl, ill. a jövõ századról alkotott fantáziájuk alapján készíthettek rajzot.   A pályázaton egyetlen helyi siker született, középiskolás korcsoportban Magyar Eszter, a Bartha János Kertészeti Szakképzõ Iskola tanulója második helyezést ért el.
Ezúttal a szentesi egyesület is ad ki díjakat a következõ tanulóknak: Szakmai elismerést kap Dé-kány Fanni Erika 4. osztályos tanuló a Petõfi Sándor Általános Iskolából, Balogh Szonja 6. osztályos tanuló a Deák Ferenc Általános Iskolából és Koncz Henrik 5. osztályos tanuló a Damjanich János Tagintézménybõl. Közönségdíjas Endrédi Luca, a Petõfi Sándor Általános Iskola 4. osztályos tanulója. Köszönjük felkészítõik munkáját is. A díjakat az iskolákban személyesen adjuk át, szakmai ismertetõ kíséretében.

 

DIVERTIMENTO

A Zene – Világ – Zene koncertsorozatban március 24-én a Divertimento fúvós kvintett hangversenyére kerül sor a Lajtha László Alapfokú Mûvészeti Iskola és Hangversenyközpontban. Az érdeklõdõket 18 órára várják. Jegyek elõvételben, vagy a helyszínen a koncert kezdete elõtt 1200 Ft-ért válthatók.

(Kinagyítandó!)

(Kinagyítandó!)

6 hozzászólás “Szegváron a testület” bejegyzésre

  1. Dömsödi Teréz:

    FILMKLUB

    Ingmar Bergman 1978-ban készült alkotása a Filmklub vetítéssorozatának következõ darabja. A színes, magyarul beszélõ svéd – francia – NSZK filmdrámát március 29-én 18 órától láthatják az érdeklõdõk a városi könyvtárban. A film örökzöld témákat boncolgat, átütõ erõvel, de csöppet sem erõltetett vagy szájbarágós módon. A monológok katartikusak, még egyszerûségükben is, és – ami nem elhanyagolható – végtelenül igazak.

    Eva vendégségbe hívja évek óta nem látott anyját, Charlotte-ot. Az elismert, gazdag zongoramûvész nem tudja, hogy lánya magához vette fizikailag és értelmileg hátráltatott húgát. De nem csak emiatt támad köztük feszültség…

  2. Dömsödi Teréz:

    MOZI

    Az Õze Lajos Filmszínházban március 31 és április 4. között 17.30 órától a Gulliver utazásai c. színes, magyarul beszélõ amerikai kalandfilmet vetítik. Rendezte Rob Let-terman.
    20.00 órától egy tõsgyökeres amerikai western, A félszemû, a Coen testvérek rendezésében, kockái peregnek. A film feliratos.

  3. Dömsödi Teréz:

    KIÁLLÍTÁS

    Március 23-án 10 órakor nyílik a Szentes, Horváth Mihály utcai Gondozási Központban a Szentesi Amatõr Festõk kiállítása. Az április 11-ig látogatható tárlatot Bíró Jenõ festõmûvész ajánlja az érdeklõdõk figyelmébe. A kiállítás zárása után az anyag, vándorkiállítás formájában a Gondozási Központ minden telephelyére ellátogat, hogy minél többen láthassák a tehetségek munkáit.

  4. Dömsödi Teréz:

    KÓRUSHANGVERSENY

    A Szentesi Zenebarátok Egyesülete szervezésében április 2-án 17 órától a hangversenyközpontban bemutatkozik a Veszprémi Liszt Ferenc Kórustársaság Kollár Kálmán vezényletével. Elõadásukban Kodály, Vivaldi, Kemény Ferenc és G. Caccini mûvek hangoznak el. Az 1958-ban alakult kórus 2006-ban elnyerte a Veszprém Megyei Prima Primissima Díjat.

  5. Dömsödi Teréz:

    A KÖNYVTÁRBAN

    A Szentes Városi Könyvtár következõ programjai: Március 21-én 18 órakor Internet Fiesta a játékoktól az olvasásig a Neten.
    Március 22-én “Az El Camino: 859 km gyaloglás Spanyolországban” címmel Korecz Mónika tart képes élménybeszámolót. Az érdeklõdõket 18 órára várják. Március 23-án “Vallomások” címmel kerül sor Dr. Mészáros Attila versmondó estjére. A program 19 órakor kezdõdik.

  6. Dömsödi Teréz:

    A szentesi Király István Kertbarát Kör következõ összejövetelére a Móricz Zsigmond Mûvelõdési Házba várja tagjait és az érdeklõdõket. Március 28-án “Környezetünk védelmében” címmel Kiss Ferenc, a Városellátó Intézmény munkatársa tart elõadást aktuális tudnivalókról. A kezdés idõpontja 18 óra.

    Az egészséges ember harmóniában él saját környezetével, tiszteli és ápolja a fák, madarak és állatok életterét adó természetet.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.