A székrekedés lehetséges okai, megelőzése

Vajon van-e hatékony megoldás a székrekedés ellen? Általában minden ember tapasztalta már az ezzel járó tüneteket, és felteszi ezt a kérdést.

A szorulás kialakulásáért a rohanó, stresszes, szorongó, mozgásszegény életmódunk és egészségtelen táplálkozásunk a felelõs. Az életmódunkon a legtöbben nem tudunk változtatni, de a lehetséges váltás nem is hozná meg a kívánt hatást. Van-e olyan hashajtó, ami egyéni érzékenységünknek, különbözõ igényeinknek, a probléma súlyosságának megfelelõ megoldást jelentene. Igen, már kaphatók ilyenek.
Ám ezek nélkül a szerek nélkül kellene elérnünk, hogy bélmozgásunk rendszeres legyen. Kerüljük pl. a sóvesztést,  és olyan gyógyszert válasszunk, amely a vastagbélben fejti ki hatását. Megválaszthatjuk mi magunk, hogy milyen megoldás felel meg a leginkább a számunkra. A gyógyszertárakban kapható kúpok, cseppek, drazsék  vagy védõbevonatos tabletták egy része valóban nem terheli annyira a szervezetet, és csak a vastagbélben fejti ki hatását, ezekrõl kérjük gyógyszerészt útmutatását! Ha a probléma fokozottá válik, forduljunk orvosunkhoz.
Nagyon fontos, hogy alaposan megrágjunk étkezéskor minden falatot. Csak akkor nyeljük le, ha biztosak vagyunk abban, hogy elég pépes. Ne fogyasszunk nehezen emészthetõ darabos ételt. Napi másfél-két liter folyadékra van szükségünk egészséges emésztésünkhöz. Figyeljünk oda úgy is, hogy naponta minimum 1 órát magunkra szánunk.

Csordás Istvánné
természetgyógyász
eü. szaktanácsadó

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.